środa, 29 października 2014

Spaghetti z białym sosem carbonara

Witajcie :)


Dziś nie włosowo, chciałam Wam napisać przepis pysznego sosu do spaghetti. Nauczyłam się go oczywiście w szkole :) Sos jest typu carbonara ale bez dodatków składników w torebkach. Przez to danie jest zdrowe i smaczne.
Do sosu nie potrzeba dużo składników i jest prosty w wykonaniu :)




Składniki:
200g boczku wędzonego w kawałku,
200g szynki wędzonej w kawałku,
50g masła,
300ml śmietanka 30%,
30g ser parmezan
Sól i pieprz
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Gdy będzie już zarumieniony, dodajemy szynkę również pokrojoną w kostkę. Dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, podmarzamy przez około 5 minut. Następnie czas podlać wszystko śmietanką i wymieszać. Gdy sos będzie zaczynał gęstnieć dodajemy po trochu sera i mieszamy aż wszystek się roztopi. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem według uznania :)
Podajemy z makaronem.


Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz